Odlehčete svůj jídelníček, zhubnete!

Jarní období přímo vyzývá k tomu, abych začali více přemýšlet o tom, co a jak jíme. Zima pomalu končí svoji vládu a stejně jako stromy natahují mízu i my uvnitř cítíme jakousi netrpělivost po tom, abychom se vykuklili z teplých kabátů, odhodili vrstvy oblečení a žili více s lehkostí. I tělo se v tomto období instinktivně připravuje na teplejší období roku a vězte, pokud se chcete vyhnout jarní únavě či rychlým hubnoucím jo-jo efektům, je ta správná doba začít právě teď! Ale pozor, nemluvíme vůbec o dietě. Často se totiž stává, že uvažujeme-li o jarním detoxu, půstu či nějakém omezení, psychika zapracuje a tělo přepne do módu strádání. Nabíráme, honí nás mlsná a z ní pak výčitky. Zkuste to proto letos udělat úplně naopak. Namísto ubírání spíše přidávejte to, co je důležité pro vitalitu a správnou energii. A protože jaro je symbolem života, bude to právě živá strava, neboli vitariánství, které vás může inspirovat. Což znamená více čerstvé zeleniny ke každému jídlu, naučte se klíčit čočku, cizrnu, mungo fazole. Zasaďte za okno bylinky jako řeřichu, pažitku či petrželku a přidávejte čerstvé na každý pokrm. Nebo věděli jste třeba, že zasadíte-li kuchyňskou cibuli, vyhodí vám lahodné natě za tři týdny? Syrová strava oproti vařené obsahuje větší množství vitamínů, enzymů a látek, které se tepelným zpracováním ničí. Budete se po ní cítit lehčí a tělo bude rychleji trávit. Nemluvě o tom, že tak sníte menší množství toho nezdravého. Samozřejmě nezapomínejte na přísun čisté vody, která odplaví z těla toxiny. Zainvestujte také do opravdu dobrých sypaných čajů, třeba zelené čaje twinings s antioxidanty, které vás ochrání právě před únavou. Pokud jste naopak kafaři, nahraďte rozpustnou kávu raději opravdovým ranním rituálem. Mrkněte na potřeby pro baristy a vyberte si třeba kvalitní mocca konvičku, která posune snídani na další level. Nezapomínejte se také hýbat. Choďte hodně ven, pozorujte přírodu. Zkrátka věnujte se především sami sobě.

Publikováno: 02. 03. 2021

Kategorie: Výživa

Autor: Romana Roubalová