Nejlepší recepty na grilované ryby
Rybí maso je pro lidské zdraví velmi prospěšné. Proto bychom si rybí pochoutky měli dopřávat pravidelně. Nemáte představu, jak ryby připravit? Co takhle uspořádat grilovačku a inspirovat se našimi recepty?
Správný mistr grilu si na zahradní párty připraví originální outfit, kterým může být zástěra nebo vtipné rybářské tričko, nachystá k pokrmům vhodné nápoje, ale hlavně si nechá záležet na samotné přípravě rybích delikates. K tomu je třeba i kvalitního grilu. S jakými recepty určitě nešlápnete vedle?
Kapr na křenuNa 4 filety kapra budete potřebovat: sůl l citronovou šťávu l olej l 2 lžíce strouhaného křenu l 3 lžíce másla
Oprané, osolené a citronovou šťávou pokapané kapří porce nechte nejdříve asi hodinu uležet v lednici. Pak kousky osušte a grilujte z každé strany asi 8 minut. Poté každou porci potřete máslem a posypte nastrouhaným křenem.
Pstruh v koriandro-zázvorové marinádě
Na 4 celé pstruhy budete potřebovat: 4 stroužky česneku l špalíček čerstvého zázvoru (8 cm) l 1 stonek citronové trávy l 4 lžíce citronové šťávy l 60 ml ústřicové omáčky l 250 ml sójové omáčky.
Připravte si marinádu ze svazku čerstvého koriandru, nastrouhaného zázvoru, prolisovaného česneku a citronové trávy. Zalijte citronovou šťávou spolu s ústřicovou a sójovou omáčkou. Pstruhy potřete připravenou marinádou zevnitř i zvenku a nechte je přes noc uležet. Druhý den grilujte pstruhy z každé strany 10 minut.
Losos s limetkovým máslem
Na limetkové máslo pro 6 filetů lososa budete potřebovat: l 1 stroužek česneku l 125 ml limetkové šťávy l lžičku soli l půl lžičky pepře l 125 g změklého másla
Česnek utřete dohladka s limetkovou šťávou, solí a pepřem. Směs zašlehejte do změklého másla, zabalte do fólie a nechte uležet v chladu. Filety lososa osolte a opepřete a ogrilujte z obou stran. Podávejte posypané limetkovou kůrou s plátkem limetkového másla.
Nezapomeňte, že ryby je vhodné pokládat na již předem rozpálený gril, ideálně na rošt potřený olejem, aby nedocházelo k připékání kůže. Dle tloušťky filet přizpůsobte dobu grilování (tloušťka 1 cm = 3 až 5 min, tloušťka 2 cm = 6 až 10 min atd.). Ryby vcelku je vhodnější grilovat na krajích grilu, nikoliv přímo v místě největšího žáru.
Publikováno: 21. 09. 2021
Kategorie: Výživa