Vegetariánská strava

Trendy ve stravování mohou mít celou řadu různých podob. Co se dnes dostává do popředí? Je to vegetariánská strava. Spojeny jsou s ní jak různé výhody, tak nelze zapomenout také na možná negativa.

Čím je vegetariánská strava charakteristická?

Mnoho lidí to určitě ví, ale je dobré si to pro jistotu připomenout. Vegetariánská strava je založena na odmítání masa. A to jakéhokoliv. Od drůbežího, přes vepřové a hovězí, až po maso rybí. Toto konkrétní definice je velmi důležitá. A to z toho důvodu, že se jedná skutečně jenom o maso. Vegetariáni totiž mohou i v rámci tohoto alternativního životního stylu bez problémů konzumovat klasické živočišné produkty. Máme na mysli třeba slepičí vejce, nebo kravské mléko a výrobky z něj. Tím se liší od veganské stravy, která toto zakazuje.

Jaké má vegetariánská strava výhody?

Určitě je zde pozitivem to, že tělo není tolik zatěžováno, pokud jde o nutnost trávení. Je potvrzenou pravdou, že u trávení masa je lidský organismus velmi namáhán a celý tento proces trvá poměrně dlouho. U zeleniny jde však vše jednodušeji. Lidem tak může zůstávat více energie na běžné činnosti, jelikož ji tělo nevyčerpá trávením. Dále nelze zapomínat ani na humánní hledisko. Tedy důvod, proč se mnoho lidí vegetariány stalo. Chtějí tak omezit zabíjení zvířat z důvodu, aby byly jenom lidskou potravou.

Jsou tu i nevýhody

Z masa se přece jenom dá načerpat mnoho důležitých látek. Jsou to například bílkoviny, kde je maso ideálním zdrojem. Je tedy hledat alternativní cesty v rostlinné říši. Samozřejmě, že existují, ale je třeba dodat, že s ohledem na množství se nemusí jednat o tak dobré zdroje. Dále může být negativem o to, že se pro mnoho lidí může stát vegetariánská strava příliš jednotvárná. To je ale problém jich samotných, jelikož nemají dostatek inspirace k tomu, jak se dá zeleninové jídlo připravit. Není to nutně jenom salát.

Publikováno: 11. 01. 2018

Kategorie: Výživa

Autor: Romana Roubalová