Paleo strava

Alternativní stravování může mít mnoho podob. Kromě známého vegetariánství a veganství se do popředí dostává také paleo strava. Na čem je založena a co je možné a co není možné konzumovat?

Ohlédnutí do minulosti

Už samotné označení paleo strava jasně ukazuje, že má jít o stravování, které bylo běžné v minulosti. Konkrétně v té opravdu daleké – v době kamenné. I když v té době zabíjeli nemoci a délka života byla celkem krátká, přece jenom mělo dané období jedno plus. Podle propagátorů bylo spojeno s ideálními stravovacími návyky. A na nich paleo strava staví.

Co tvoří základ jídelníčku?

V době kamenné se lidé rozdělovali do dvou hlavních skupin. Byli to lovci a sběrači. A právě na tomto lze postavit základ jídelníčku. Co je tedy možné bez problémů a v podstatě i bez omezení konzumovat? Jakékoliv druhy klasického masa, stejně jako ryby a mořské plody. Stejně tak to může být i jakákoliv zelenina, stejně jako ovoce. Dále nelze zapomenout na další z důležitých složek jídelníčku. A to jsou různorodé druhy ořechů a také semen.

Co je zakázáno?

Paleo strava má i své zákazy. Jedná se o takové potraviny, které se v dané době kamenné nejedly. Byly to třeba jakékoliv obiloviny – tedy dnes tolik populární pečivo. Stejně tak se nejedly ani mléčné výrobky. Poměrně zajímavou informací je i to, že zakázány jsou jakékoliv druhy luštěnin. Pro jistotu uveďme i zakázané potraviny, které jsou spojené s dnešní dobou. Paleo dieta je založena na odmítání alkoholických nápojů, stejně jako je založena i na odmítání sušenek, sladkých jídel a jednoduchých cukrů.

Výhody a nevýhody

Kladem je určitě to, že dostatek masa, ovoce a zeleniny nabídce celkem vyváženou stravu. Také jde o kombinaci, která napomáhá hubnutí a tvorbě svalové hmoty. Nevýhodou je hlavně nedostatek sacharidů, které přinášejí energii na běžné denní činnosti. Také je problémem nedostatek rostlinných bílkovin, či vlákniny. Ovoce a zelenina nemusí být vždy dostatečným zdrojem této pro tělo důležité látky.

Článek vznikl s lifestyle magazínem life4us.cz.

Publikováno: 08. 03. 2018 / Aktualizováno: 23. 01. 2023

Kategorie: Výživa

Autor: Romana Roubalová